Η μύτη του σκύλου μου έχει σπάνιο χρωματισμό

Αιτίες της λιγότερο χρωματισμένης μύτης

Το χρώμα της μύτης του σκύλου σας καθορίζεται από την κληρονομικότητα. Μερικές φορές το χρώμα της μύτης εξαφανίζεται σε ψυχρότερους μήνες για να εμφανιστεί και πάλι το καλοκαίρι. Σε μερικές ράτσες εμφανίζεται αποχρωματισμός της μύτης από μαύρο σε καφέ ή ροζ όταν γίνονται μεγαλύτεροι.
Ορισμένες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό της μύτης, όπως αλλεργία κατά την επαφή ή ανοσολογική ασθένεια. Ίσως μπορείτε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας πρώτα για να αποκλείσετε τέτοιες ασθένειες.
Μερικές φορές δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η μύτη αλλάζει χρώμα.

Πώς να φροντίσετε το πρόβλημα

 • Αναλογιστείτε εάν το σκυλί σας έχει και άλλα συμπτώματα, όπως λευκές τρίχες στο σώμα του.
 • Μερικά ζώα είναι ευαίσθητα σε πλαστικά μπολ, αυτό μπορεί να αποχρωματίσει τη μύτη. Χρησιμοποιήστε τα ανοξείδωτα σκεύη διατροφής και πόσιμου νερού.
 • Όταν δεν υπάρχουν άλλα φυσικά συμπτώματα, μπορείτε να δώσετε το Elderberry στον σκύλο σας. Ο συνδυασμός φυτικών χρωστικών ουσιών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο σε αυτό το προϊόν αυξάνει το σκούρο χρωματισμό σε μέρη χωρίς δέρμα, όπως τη μύτη, τα χείλη και το άκρο των βλεφάρων.

Το μαύρο τρίχωμα είναι αποχρωματισμένο

Αιτίες αποχρωματισμού σε μαύρο τρίχωμα

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές αιτίες που το χρώμα του σκύλου σας είναι αποχρωματισμένο.

 1. Οι νεκρές τρίχες είναι πάντα ελαφρύτερες. Επίσης, όταν το σκυλί σας είναι στην περίοδο τριχόπτωσης μπορεί να δειτε ένα χρωματισμό προς το κόκκινο.
 2. Το σκυλί σας μπορεί να έχει ελλείψεις στην τροφή του, όπως καλά εύπεπτες πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
 3. Επίσης, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το φως του ήλιου και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του τριχώματος. Έτσι όταν το σκυλί σας ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του σε εξωτερικούς χώρους μια υγρή ηλιόλουστη μέρα, μπορεί να συμβεί αποχρωματισμός.
 4. Όταν πλένετε τακτικά το σκύλο σας με σαμπουάν ή χρησιμοποιείτε κρέμες, ειδικά εάν περιέχουν εντομοκτόνα (π.χ. κατά των ψύλλων) μπορεί να εμφανιστεί αποχρωματισμός της τρίχας.

Πώς να φροντίσετε το πρόβλημα

 • Όταν ο σκύλος σας βρίσκεται σε μακρά περίοδο τριχόπτωσης, βουρτσίστε τον δύο φορές την εβδομάδα.
 • Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και / ή κρέμες όσο το δυνατόν λιγότερο.
 • Κρατήστε αν μπορείτε το σκυλί σας έξω από τον ήλιο το καλοκαίρι.
 • Μπορείτε να συμπληρώσετε τη τροφή με φύκια, αυτό αυξάνει τη χρώση της τρίχας σε σκούρο χρώμα .
 • Μπορείτε να τη συνδυάσετε με το HOKAMIX Forte για να συμπληρώσετε μια έλλειψη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων.

Το σκυλί μου υποφέρει από ακραία τριχόπτωση!

Αιτίες της ακραίας τριχόπτωσης

Το σκυλί σας πιθανότατα ζει όπως και πολλά άλλα στο σπίτι. Λόγω της σχεδόν σταθερής περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, μπορεί να παρατηρήσετε μια συνεχή τριχόπτωση. Επίσης, όταν το σκυλί σας έχει στρες, π.χ. με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, μπορεί να εμφανίσει μεγαλύτερη τριχόπτωση. Ίσως να έχετε μετακομίσει πρόσφατα, ένας νέος συγκατοίκος να έχει έρθει  ή ο καλύτερος φίλος του πέθανε. Όλα αυτά μπορεί να είναι αγχωτικά.

Οι ορμονικές αλλαγές όπως ο ευνουχισμός μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην απώλεια τρίχας ή όταν έχει μόλις υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση, με καταστολή.

Μια ανεπαρκείς τροφή, ιδιαίτερα όσον αφορά τις βιταμίνες και τα ωμέγα λιπαρά οξέα μπορεί μεταξύ άλλων να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη τριχόπτωση.

Πώς να φροντίσετε το πρόβλημα

 • Βουρτσίστε το σκυλί σας κατ ‘ανώτατο όριο δύο φορές την εβδομάδα, αλλιώς οι τρίχες που δεν θα πρέπει ακόμα να χαλαρώσουν, θα χαλαρώνουν, προκαλώντας μεγαλύτερη τριχόπτωση.
 • Κάτι δύσκολο. Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους παράγοντες στρες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα με βαλεριάνα για την αποκατάσταση της ηρεμίας.
 • Χρησιμοποιήστε ποιοτικά καλή τροφή, έτσι είναι πιο εύκολο να τη χωνέψει. Όταν δίνετε ξηρή τροφή, μουλιάζετε τη 10 με 15 λεπτά σε χλιαρό νερό. Το στομάχι και τα έντερα  αφομοιώνουν καλύτερα τη τροφή με αυτόν τον τρόπο.
 • Προσθέστε τα προϊόντα HOKAMIX και HOKAMIX Skin & Shine στη τροφή. Πιθανές ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα οξέα θα συμπληρωθούν.
 • Εξετάστε το σκυλί σας τακτικά για σκουλήκι, που είναι τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο. Τα σκουλήκια μπορεί να είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας και έτσι μπορεί να προκαλέσουν κακή κατάσταση του τριχώματος.

Το κουτάβι μου διαγνώστηκε με παράσιτο Demodex

Μειωμένο ανοσοποιητικό

Το παράσιτο Demodex βρίσκεται βαθιά στο δέρμα του κουταβιού σας. Στην πραγματικότητα αυτό το παράσιτο είναι ένας «φυσιολογικός» κάτοικος του δέρματος. Το ανοσοποιητικό του κουταβιού σας είναι κάπως μειωμένο, προκαλώντας την εύρεση του παράσιτου σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

Πώς να φροντίσετε το πρόβλημα

 • Τα παράσιτα στο δέρμα του κουταβιού σας πρέπει να σκοτωθούν. Εξαρτάται βέβαια,από την ύπαρξη μόνο σε ορισμένα τοπικά σημεία ή σε ολόκληρο το σώμα που επηρεάζεται από το κάποια φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό.
 • Αυξήστε το ανοσοποιητικό του κουταβιού σας. Μπορείτε να το κάνετε προσθέτοντας το HOKAMIX Forte στη τροφή του. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι σας παίρνει σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία με φυσικό τρόπο και με βότανα. Το προσβεβλημένο δέρμα θεραπεύετε γρηγορότερα με την αναγέννηση του ιστού του δέρματος.

Ο σκύλος μου τρώει πολλά χόρτα, γιατί;

Γιατί ο σκύλος σας τρώει χόρτο

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αιτίες γιατί ο σκύλος σας τρώει γρασίδι:

 • Τρώει μερικές φορές; Τότε είναι συνήθως για τον καθαρισμό του εντέρου του.
 • Η καθημερινή κατανάλωση γρασιδιού υποδηλώνει κανονικά την έναρξη μιας φλεγμονής του στομάχου.
 • Τρώει χόρτο το πρωί και κάνει εμετό ; Τότε αυτό μπορεί να είναι ένα ζήτημα του στομάχου που παράγει υπερβολικό οξύ του στομάχου.
 • Το σκυλί σας βόσκει σαν αγελάδα χωρίς να κάνει εμετό μετά; Τότε μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια ινών στο φαγητό του.

Μερικές φορές δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ένα σκυλί τρώει χόρτο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε αυτήν τη συμπεριφορά με την πρόληψη. Μπορεί να παραμείνει σε ασθένειες του στομάχου και των εντέρων. Φανταστείτε ένα γυαλόχαρτο να γυαλίζει τη μεμβράνη του στομάχου και των εντέρων του.

Πώς να φροντίσετε το πρόβλημα

 • Μπορείτε να δώσετε στο σκυλί σας να φάει κάτι αργά το απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο το στομάχι γεμίζει όλη τη νύχτα και το οξύ του στομάχου δεν μπορεί να διαβρώσει τον το κενό στομάχι.
 • Αντί για δύο φορές την ημέρα, μπορείτε π.χ. να δώσετε τροφή τέσσερις φορές την ημέρα,και όταν δίνετε ξηρή τροφή,να τη μουλιάζετε 10 έως 15 λεπτά σε χλιαρό νερό. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τον σκύλο σας να αφομοιώσει τη τροφή του.
 • Για να τονωθεί η πέψη, μπορείτε να προσθέσετε το HOKAMIX στο φαγητό του. Τα βότανα διεγείρουν την έκκριση των χυμών από το στομάχι, τα έντερα, τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας. Εάν ο σκύλος σας τρώει χορτάρι επειδή έχει ανεπάρκεια βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ιχνοστοιχείων, θα συμπληρωθεί με Hokamix.
 • Μπορείτε να δώσετε περισσότερες ίνες προσθέτοντας βραστά λαχανικά, πράσινα φασόλια ή φλούδες στη τροφή.

Εάν οι παραπάνω οδηγίες δεν οδηγήσουν στη μικρότερη κατανάλωση χόρτου,θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για συνταγογράφηση αντιοξικού ή προστατευτικό του βλεννογόνου.

Θέλω να δώσω ένα συμπλήρωμα μαζί με το BARF

Ταίζετε το σκυλί σας όπως το άγριο σκυλί τρώει στη φύση, σύμφωνα με το BARF?

Σίτιση με BARF

Το BARF είναι ένα ακρώνυμο για τα “Bones And Raw Food” ή “Biologically Appropriate Raw Food”. Ο όρος χρησιμοποιείται για να υποδείξει τη σύνθεση της νωπής πρώτης ύλης π.χ. τα σκυλιά, όπως και τα άγρια σκυλιά ζουν και συλλέγουν το φαγητό τους. Ο άγριος σκύλος στη φύση τρώει πρώτα το προ-αφομοιωμένο περιεχόμενο του στομάχου και των εντέρων του θηράματός του. Στη συνέχεια, τα όργανα, με τελευταίο από όλα τους μυς, όπως το κρέας. Τα σκυλιά στη φύση τρώνε και περιττώματα για να απορροφούν ουσίες όπως τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, Β-βιταμίνες, προβιοτικά, ίνες και ιχνοστοιχεία απο το χώμα.

Γιατί να συμπληρώσετε το BARF

Όταν ταίζετε σύμφωνα με το BARF, πιθανόν να δώσετε ωμό κρέας, που μπορεί έχει προστεθεί σε αυτό π.χ οστά, λαχανικά, αυγά, γιαούρτι ,κ.α. Είναι συνετό να συμπληρώσετε αυτό το μενού, για τους ακόλουθους λόγους:

 • Τα άγρια σκυλιά τρώνε περιττώματα και χώμα και μπορούν να συμπληρώνουν παρόμοιες ουσίες.
 • Τα σκυλιά μας ζουν κυρίως σε μολυσμένο περιβάλλον.
 • Το έδαφος, όπου αναπτύσσονται ορισμένα λαχανικά, έχει χαμηλά μεταλλικά στοιχεία.
 • Υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα συστατικών σε ορισμένες περιοχές.
 • Κάθε σκύλος έχει διαφορετική απαίτηση θρεπτικών στοιχείων, ανάλογα με π.χ. κληρονομικούς παράγοντες, ορισμένα στάδια ζωής (νέοι ή ηλικιωμένοι) ή παρουσία ασθένειας.

Ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιήσετε

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι συνετό να χρησιμοποιήσετε ένα καλό συμπλήρωμα όπως το BARF KombiMix.

Το σκυλί μου έχει διάρροια για μεγάλο χρονικό διάστημα

Όταν έχει διάρροια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό τα εντερικά κοιλώματα του σκύλου σας να μην μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά όπως και πριν. Επίσης, η πέψη μπορεί να μειωθεί,αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών.

Αιτίες διάρροιας

Το σκυλί σας πάσχει από διάρροια για μεγάλο χρονικό διάστημα? Σε μια κοινή λοίμωξη, ή μια απότομη αλλαγή σε άλλη τροφή γενικά είναι για σύντομο χρονικό διάστημα. Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι:

 • τροφική αλλεργία
 • Σκουλήκι
 • παράσιτα
 • κακή πέψη

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

Τροφική αλλεργία

Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκύψει από όλα τα συστατικά που διατίθενται στα τρόφιμα. Το σκυλί σας παίρνει ίσως το ίδιο φαγητό για χρόνια. Σε αυτά τα οποία συνήθως είναι ευαίσθητα τα σκυλιά είναι το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα, το αυγό, ο αραβόσιτος και το σιτάρι. Και αυτά υπάρχουν σε πολλά εμπορικά τρόφιμα. Μπορείτε να αλλάξετε σε τροφές που έχουν άλλα είδη πρωτεϊνών στα οποία δεν έχει έρθει σε επαφή το σκυλί σας, όπως κουνέλι ή πάπια, σε συνδυασμό με ταπιόκα ή πατάτα. Ή δοκιμάστε τροφή με υδρολυμένες πρωτεΐνες, αυτές οι πρωτεΐνες κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια τα οποία το σώμα του σκύλου δεν τα αναγνωρίζει ως πρωτεΐνη. Δώστε αυτή τη τροφή για  τουλάχιστον 8 με 10 εβδομάδες. Μην δώσετε τίποτα άλλο,όπως μπισκότα σκυλιών, οστά σκύλου, ψωμί, αλλιώς η υποαλλεργική αυτή τροφή δεν έχει καμία χρησιμότητα και το σκυλί σας θα συνεχίσει να έχει φαγούρα. Η μεταφορά σε άλλη τροφή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, για περίπου μια εβδομάδα.

Σκουλήκι και Γιαρδίαση

Πιθανώς έχετε ήδη χρησιμοποιήσει φάρμακο όπως το Panacur, για να αντιμετωπίσετε και τα δύο αίτια. Κατά προτίμηση αυτή η θεραπεία να χορηγηθεί για πέντε ημέρες. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να εξετάσει τα περιττώματα για τα παράσιτα και τον βαθμό της πέψης.

Κακή πέψη

Το πάγκρεας του σκύλου σας μπορεί να είναι λιγότερο ενεργό. Η πέψη του λίπους θα μειωθεί ιδιαίτερα, γεγονός που προκαλεί στο σκυλί σας χάσιμο βάρους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να εξετάσει τα κόπρανα ή το αίμα.
Ή ίσως το φαγητό του περιέχει συστατικά που δεν μπορεί να αφομοιώσει, όπως σπόροι. Είναι σημαντικό να του προσφέρετε μια καλή ποιότητα εύπεπτης τροφής. Μπορείτε να κάνετε τα γεύματά του πιο συχνά μια μέρα, για παράδειγμα 4 ή 5 φορές την ημέρα. Όταν αποφασίζετε να μεταβείτε σε άλλη τροφή, είναι καλύτερο να το κάνετε σταδιακά, για περίπου μια εβδομάδα.

Ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιήσετε?

Μπορείτε να προσθέσετε ένα προϊόν Moor στη τροφή. Το χουμικό οξύ καθιστά την πεπτική οδό πιο ανθεκτική έναντι ασθενειών και συνδέεται με τις τοξίνες για να τις βοηθήσει να εκκριθούν. Ο βλεννογόνος του στομάχου και των εντέρων επέρχεται στη βέλτιστη κατάσταση. Το πυριτικό οξύ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τη διαδικασία επούλωσης πληγών στον βλεννογόνο.

Αυτό το προϊόν μπορεί να συνδυαστεί με ένα προβιοτικό. Ίσως να γνωρίζετε τον όρο προβιοτικά. Τα προβιοτικά προορίζονται να αναβαθμίσουν την εντερική χλωρίδα δηλαδή τα «καλά» βακτηρίδια στα έντερα του σκύλου σας. Δημιουργούν πρωτεΐνες που μπορούν να κάνουν τους παθογόνους οργανισμούς αβλαβείς. Τα προβιοτικά αυξάνουν την ανθεκτικότητα στις παθογένειες.

Ο σκύλος μου τρώει κόπρανα. Πιστεύω ότι είναι αηδιαστικό.

Μια πολύ δυσάρεστη συνήθεια πράγματι, αλλά και πολύ δύσκολο να τη κόψει.

Ποια είναι η αιτία της κατανάλωσης κοπράνων

Ίσως το σκυλί σας είναι Labrador ή άλλος τύπος retriever, σε αυτές τις φυλές σκύλων η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται πιο συχνά. Αν το σκυλί σας είναι ευνουχισμένο τότε είναι συχνά πεινασμένο. Επίσης το σκυλί σας μπορεί να βαρεθεί, τότε η κατανάλωση κοπράνων είναι η ασχολία του. Εάν το φαγητό του είναι γεμάτο υδατάνθρακες, δεν είναι νόστιμο ή στερείται βιταμίνης Β1 τότε αυτό μπορεί να είναι η αιτία της κατανάλωσης κοπράνων.

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

 • Αν έχει μια αφύσικη συμπεριφορά, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να σπάσετε αυτή τη συνήθεια με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή. Αγνοήστε τη συμπεριφορά, καθώς η αρνητική προσοχή με την τιμωρία του σκύλου σας είναι επίσης προσοχή. Προσπαθήστε να μεταφέρετε την προσοχή του από τα κόπρανα με άλλα ενδιαφέροντα. Όπως να ρίχνετε μια μπάλα πάνω στον αέρα, τρέξτε ξαφνικά μακριά, πέστε κάτω ή να ενεργήστε σαν να έχετε ανακαλύψει μια τρύπα κουνελιού κτλ.
 • Εάν ο σκύλος σας είναι συνήθως χωρίς λουρί όταν περπατάτε, κρατήστε τον στο λουρί στο μέλλον. Τότε δεν θα μπορεί να φάει κόπρανα.
 • Μπορείτε επίσης να ανταμείψετε το σκυλί σας με το δικό του φαγητό κατά τη διάρκεια των περιπάτων του. Στη συνέχεια, το στομάχι του είναι γεμάτο και δεν είναι τόσο πεινασμένος για να θέλει να φάει κόπρανα.
 • Εάν χρειάζεται, μπορείτε να δώσετε τροφή λιγότερο νόστιμη, με λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερες πρωτεΐνες και λίπος. Αντί για ένα μεγάλο γεύμα δύο φορές την ημέρα, μπορείτε να δώσετε τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα μικρές μερίδες. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι λιγότερο πεινασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας και η τροφή του θα χωνεύεται καλύτερα.
 • Όταν το σκυλί σας τρώει μόνο ξηρή τροφή μπορεί να χάσει κάποια συστατικά στο φαγητό του. Μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένα λαχανικά, όπως τα πράσινα φασόλια, στο φαγητό του.
 • Η ξηρές τροφές μπορούν επίσης να μουλιάσουν 10 έως 15 λεπτά σε χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, το στομάχι και τα έντερα του σκύλου σας έχουν λιγότερα προβλήματα με την πέψη.

Ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιήσετε

 • Μπορείτε να προσθέσετε το HOKAMIX στο φαγητό, αυτό διεγείρει το στομάχι, τη χοληδόχο κύστη, τα έντερα και το πάγκρεας για να εκκρίνουν τους χυμούς τους που θα υποστηρίξουν την πέψη. Η τροφή που καταναλώνει ο σκύλος σας θα αξιοποιηθεί καλύτερα.
 • Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν Moor (όπως το Sanofor).

Το σκυλί μου έχει φαλακρά σημεία, ποια είναι η αιτία ;

Θυρεοειδής, παράσιτα, τρόφιμα μπορεί να είναι η αιτία των φαλακρών σημείων

Πρέπει να δώσετε προσοχή σε άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχει το σκυλί σας. Είναι αυτά τα φαλακρά σημεία συγκεκριμένα στα πλευρά? Είναι το σκυλί σας υπέρβαρο και σε κακή κατάσταση? τότε ένας αργός θυρεοειδής αδένας μπορεί να είναι η αιτία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να αποκλείσει αυτή την ασθένεια με εξετάσεις αίματος.

Εάν βλέπετε φαλακρές κηλίδες που διαδίδονται σε όλο το σώμα, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τις μολύνσεις από μούχλα ή ακάρεα. Σε μια μόλυνση εσείς, ή οι συγκατοικοί σας, μπορεί να κολλήσετε .

Ίσως το σκυλί σας να έχει ένα ξηρό ταλαιπωρημένο λεπτό τρίχωμα σε όλο το σώμα του που είναι πιθανό να προέρχεται απο μια ανεπάρκεια στην τροφή του όπως βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα λιπαρά οξέα.

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

 • Μπορείτε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε αιτίες υποθυρεοειδισμού ή παρασίτων.
 • Μπορείτε να συμπληρώσετε την τροφή με HOKAMIX Forte και HOKAMIX Skin & Shine για να ολοκληρώσετε τη τροφή με βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα λιπαρά οξέα.
 • Είναι σημαντικό ότι το σκυλί σας να έχει μια ποιοτική καλή βασική τροφή με αρκετά καλά απορροφήσιμες πρωτεΐνες.
 • Όταν δίνετε ξηρή τροφή, μπορείτε να τη μουλιάσετε σε χλιαρό νερό για 10 έως 15 λεπτά για καλύτερη και ταχύτερη πέψη.

Ο σκύλος μου έχει τροφική αλλεργία

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Το σκυλί σας μπορεί να έχει προβλήματα με το δέρμα του. Ίσως να τρίβει το κεφάλι του ή να δαγκώνει τα πόδια του. Εάν ο κτηνίατρος έχει δώσει στο σκύλο σας ένεση ενάντια στον κνησμό, κανονικά δεν λειτουργεί σε αυτήν την περίπτωση. Μπορεί το σκυλί σας να εμφανίζει περισσότερες ενδείξεις στο στομάχι και τα έντερα να κάνει εμετούς ή να έχει λεπτά κόπρανα.

Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει κνησμό

Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκύψει από όλα τα συστατικά που διατίθενται στη τροφή. Το σκυλί σας προφανώς έχει την  ίδια τροφή για χρόνια. Αυτά στα οποία συνήθως είναι ευαίσθητα είναι το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα, το αυγό, ο αραβόσιτος και το σιτάρι και αυτά υπάρχουν σε πολλά εμπορικά τρόφιμα. Μπορείτε να πάτε σε τροφές με άλλα είδη πρωτεϊνών που το σκυλί σας δεν έχει έρθει σε επαφή με ακόμα, όπως κουνέλι ή πάπια, σε συνδυασμό με ταπιόκα ή πατάτα ή πάτε σε τροφή με υδρολυμένες πρωτεΐνες, αυτές οι πρωτεΐνες κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια τα οποία το σώμα του σκύλου σας δεν αναγνωρίζει ως πρωτεΐνη. Δώστε αυτό το φαγητό για τουλάχιστον 8 έως 10 εβδομάδες.Μην δώσετε τίποτα άλλο,όπως μπισκότα σκυλιών, οστά σκύλων, κρούστα ψωμιού. Διαφορετικά αυτή η υποαλλεργική τροφή δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και το σκυλί σας θα συνεχίσει να φαγουρίζεται. Η μεταφορά σε άλλη τροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά, για περίπου μια εβδομάδα.

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

 • Μπορείτε να πάτε σε μια υποαλλεργική τροφή για να αποκλείσετε την τροφική αλλεργία.
 • Χρησιμοποιήστε το HOKAMIX Forte σε συνδυασμό με το HOKAMIX Skin & Shine για να μειώσετε τα συμπτώματα αλλεργίας και να προωθήσετε το υγιές δέρμα.

Το σκυλί μου συχνά ξύνεται στην πλάτη κοντά στην ουρά του

Συχνά η αιτία είναι ψύλλοι ή ερεθισμός των πρωκτικών σάκων.

Οι ψύλλοι συχνά προκαλούν ξύσιμο κοντά στην ουρά

Οι ψύλλοι είναι συχνά εμφανείς σε αυτή τη περιοχή. Όταν το σκυλί σας πάσχει από ψύλλους,αυτό φαίνεται. Μπορείτε να το ελέγξετε τρίβοντας ένα υγρό κομμάτι χαρτιού πάνω στο τρίχωμα. Όταν βλέπετε κόπρανα που έχουν κόκκινο χρώμα όταν το τρίβετε με νερό (είναι το αίμα που αναρροφάται από τον ψύλλο) τότε το σκυλί σας στην πραγματικότητα πάσχει από προσβολή ψύλλων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κλασικά χημικά προϊόντα ψύλλων για να τα σκοτώσετε. Για να αποφύγετε τους ψύλλους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό προϊόν κατά του ψύλλου όπως το σκόρδο. Το σκόρδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αλικίνη, την οποία μισούν οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια.

Ο ερεθισμός από τους υπερπλήρης πρωκτικούς θύλακες είναι επίσης πιθανός

Κάνατε τη δοκιμή και δεν υπάρχουν ψύλλοι στα κόπρανα. Τότε είναι πιθανό ότι οι πρωκτικοί σάκοι έχουν συμφόρηση και ενδεχομένως να έχουν φλεγμονή. Αυτό προκαλεί ερεθισμό. Τα σκυλιά γρατζουνίζουν και δαγκώνουν γύρω από την ουρά και μερικές φορές τρίβουν τον πισινό τους στο έδαφος. Οι πρωκτικοί σάκοι πιέζονται όταν είναι άδειοι από ένα κανονικά συμπαγής κόπρανα. Αυτό δεν θα πετύχει όταν τα κόπρανα είναι λεπτά  μετά από κακή πέψη για παράδειγμα. Για να υποστηρίξετε την πέψη, μπορείτε να συμπληρώσετε τη τροφή με Hokamix.

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

 • Μπορείτε να συμπληρώσετε σκόρδο μαζί με τη τροφή για να αποφύγετε τους ψύλλους.
 • Το Hokamix μπορεί να συμπληρώσει τη τροφή για να υποστηρίξει την πέψη και να υπάρχουν συμπαγής κόπρανα. Επιπλέον τυχόν πληγές, που προκαλούνται από το ξύσιμο ή το δάγκωμα, θα επουλωθούν γρηγορότερα.

Υπάρχει ένα φυσικό προϊόν κατά των τσιμπουριών και των ψύλλων

Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο.

 Δράση σκόρδου ενάντια σε τσιμπούρια και ψύλλους

Ένα τσιμπούρι αναζητά τον οικοδεσπότη του, π.χ. σκύλο ή γάτα, από τη μυρωδιά του. Αυτό ισχύει και για τους ψύλλους. Όταν συμπληρώνετε το φαγητό του κατοικίδιου σας με το σκόρδο, απλώνετε μία άλλη οσμή με μια ουσία που ονομάζεται αλικίνη. Το τσιμπούρι και οι ψύλλοι δεν θα αναγνωρίσουν τον οικοδεσπότη, ή θα έχουν μια αποστροφή εναντίον του. Το σκόρδο δεν σκοτώνει τα παράσιτα, αλλά τα απωθεί, και μάλιστα φυσικά.

Το σκόρδο είναι επίσης συστατικό του HOKAMIX, η εμπειρία αρκετών ιδιοκτητών σκύλων είναι ότι το HOKAMIX είναι επίσης αποτελεσματικό έναντιον των παρασίτων.

Ο σκύλος μου έχει διαγνωστεί με δυσπλασία ισχίου

Δυσπλασία του ισχίου ή ανώμαλη άρθρωση ισχίου

Όπως ίσως γνωρίζετε η δυσπλασία ισχίου, είναι ένα ελάττωμα στην ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου. Η άρθρωση του ισχίου του σκύλου σας έχει ασυνήθιστο σχήμα (επίπεδη κεφαλή και ρηχή λεκάνη) και τα κόκκαλα του δεν συνδέονται σωστά.

Παράγοντες επιρροής στη δυσπλασία του ισχίου

 • Μπορεί να κληρονομηθεί από έναν από τους γονείς του.
 • Η σύνθεση του φαγητού είναι σημαντική, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Πρέπει να περιέχει τις κατάλληλες θερμίδες για να αποτρέψει την ταχεία ανάπτυξη.
 • Ο τρόπος άσκησης. Δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Έτσι, η αναρρίχηση στις σκάλες και τα άλματα στα οχήματα είναι αρκετά.

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

Για να απαντήσουμε στην ερώτησή σας: ναι, μπορείτε να χορηγήσετε το HOKAMIX Joint + ως συμπλήρωμα διατροφής. Αυτό το προϊόν περιέχει 30 βότανα και εκχύλισμα μυδιών με γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν αρχικά στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Όταν χορηγείτε το HOKAMIX Joint + καθημερινά στο σκύλο σας, ενισχύετε τους τένοντες και τους συνδέσμους γύρω από τον ισχίο. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρχει λιγότερος πόνος κατά τη διάρκεια της κίνησης και θα αντισταθμίζετε η περαιτέρω φθορά του χόνδρου άρθρωσης.

Συμβουλές για ένα σκυλί με ισχιακή δυσπλασία

 • Για να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας με δυσπλασία ισχίου θα έχει άνετη κίνηση, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους μυς του. Μπορείτε να τον αφήσετε να περπατάει δίπλα στο ποδήλατό σας, ή να κολυμπάει το καλοκαίρι. Η ενεργή, αλλά μέτρια κίνηση είναι καλή για τις αρθρώσεις. Είναι καλύτερη η συχνότερη  άσκηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά η άσκηση μερικές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Δώστε προσοχή στο σωματικό βάρος του σκύλου σας. Δεν θα πρέπει να γίνει υπέρβαρο. Αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο στις ήδη τραυματισμένες του αρθρώσεις.

Ο σκύλος μας υποφέρει από δυσκαμψία λόγω αρθρώσεων

Η αιτία της δυσκαμψίας των σκύλων είναι συχνά απο πάθηση των αρθρώσεων

Πιθανώς το σκυλί σας πάσχει από αρθρική πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Η αρθροπάθεια είναι η φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων.

Για παράδειγμα – όταν ο σκύλος σας έχει ξεκουραστεί για λίγο, είναι άκαμπτος όταν σηκώνεται και ίσως  να είναι και ορατός ο πόνος του αλλά μετά από λίγο θα περπατήσει πιο εύκολα.Σε ένα ηλικιωμένο σκυλί η δύναμη στους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους μειώνεται.

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

Μπορείτε να βοηθήσετε το ηλικιωμένο σκυλί σας να είναι χαρούμενο στην άσκηση και να είναι πιο άνετο. Για να επιτευχθεί αυτό μπορείτε να δώσετε το HOKAMIX Joint +, είναι ένας συνδυασμός βοτάνων και εκχυλίσματος μυδιών. Οι ουσίες σε αυτό, π.χ. γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη, ενισχύουν τον χόνδρο στις αρθρώσεις τους τένοντες και τους συνδέσμους.

Συμβουλές για ένα σκυλί με αρθροπάθεια

Μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο ενεργό το σκυλί σας με αρθροπάθεια:

 • Δώστε προσοχή στο σωματικό βάρος του σκύλου σας. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
 • Μέτρια άσκηση. Η άσκηση δεν είναι κακή για τις αρθρώσεις, αρκεί να γίνετε με υπεύθυνο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να κάνετε μικρούς περιπάτους πιο συχνά αντί για μερικούς μεγάλους περιπάτους. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βουτιά στη θάλασσα με το σκύλο σας, αυτή θα είναι η εκφόρτωση της άσκησης.

Ο σκύλος μας έχει μια άσχημη μυρωδιά που βγαίνει από το στόμα του

Κακή αναπνοή από κακή πέψη

Το σκυλί σας μπορεί να έχει κακή αναπνοή επειδή δεν μπορεί να αφομοιώσει το φαγητό του σωστά. Μπορεί να έχει επίσης ακανόνιστα κόπρανα, να αφοδεύει συχνότερα ή να έχει χαλαρά κόπρανα. Το τρίχωμα του μπορεί να είναι λιπαρό ή θαμπό. Και ίσως η όρεξή του έχει μειωθεί.

Η ασθένεια μπορεί να είναι η αιτία

Ελέγξτε το στόμα του. Η δυσάρεστη οσμή μπορεί επίσης να προκληθεί από πέτρα, σάπια δόντια ή από τους τραπεζίτες ή φλεγμονή στο στόμα. Για εσωτερικές αιτίες, όπως οι ασθένειες των νεφρών, του ήπατος ή του διαβήτη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πώς να φροντίσετε αυτό το πρόβλημα

 • Όταν εξαιρούνται οι εσωτερικές ασθένειες, το πρόβλημα θα είναι η πέψη. Καταβροχθίζοντας λαίμαργα το φαγητό τους, ή έχοντας ένα πολύ λιπαρό φαγητό, τα σκυλιά μπορεί να έχουν κακή πέψη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ κατά της λαιμαργίας.
 • Μπορείτε να μουλιάσετε τη ξηρή τροφή τοποθετώντας τη για 10 έως 15 λεπτά σε χλιαρό νερό.
 • Η συμπλήρωση με HOKAMIX στη τροφή είναι επίσης μια καλή επιλογή. Ορισμένα βότανα στο HOKAMIX περιέχουν ουσίες που διεγείρουν τους πεπτικούς αδένες (στο στομάχι, τα έντερα, τη χοληδόχο κύστη) και ως αποτέλεσμα την πέψη. Το φαγητό θα παραμείνει για λιγότερο χρόνο στο στομάχι του σκύλου σας και θα υποστεί επεξεργασία ταχύτερα από τα όργανα του. Αυτό μειώνει την κακή μυρωδιά στο στόμα του.
 • Όταν δεν έχετε δει αρκετά αποτελέσματα μετά από περίπου 8 εβδομάδες, μπορείτε να συνδυάσετε το Hokamix με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, ένα δηλαδή ελαφρύ φαγητό.

Συμβουλή για την πέτρα

 • Το σκυλί σας πάσχει από πολλή πέτρα; Εάν ναι, είναι σημαντικό να αφήσετε την περίσσεια να απομακρυνθεί με νάρκωση από τον κτηνίατρό σας. Μετά από αυτό μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκυλιού σας τακτικά ή να χρησιμοποιείτε μια σκόνη συμπλήρωμα όπως η Plaque Off για να αποτρέψετε τη πέτρα να επιστρέψει.